Preview

Bulletin of Kazakh National Women's Teacher Training University

Advanced search

TOXIC EFFECTS OF NACL ON BIOPARAMETRIC INDICATORS OF SOME VARIETY OF SORGHUM SACCHARATUM (SORGO SACCHARATUM PERS.)

Abstract

The article examines the toxic effect of salt (NaCl) on the growth and development of varieties of sugar sorghum Porumbeni-7 and Kazakhstan-20. Extensive growth of plant growth in high salt concentrations has deteriorated, the root system is not fully developed and the degree of endosphere exploitation is reduced. According to the results of the experiment, the variety Porumbeni-7 differed in salt resistance in comparison with Kazakhstan-20. Different salt concentrations (NaCl) also influenced the growth of individual plant organisms and the concentration of dry biomass of individual plant organisms.

About the Authors

A. Zh. Tleu
Kazakh State Women‘s Teacher Training University
Kazakhstan

MSc students, 6M011300 - Biology

Almaty



A. A. Umarova
Kazakh State Women‘s Teacher Training University
Kazakhstan

MSc students, 6M011300 - Biology

Almaty



E. A. Kirshibaev
Kazakh State Women‘s Teacher Training University
Kazakhstan

Cand. Sci. (Biology), Associate Professor

Almaty



References

1. Пигорев И.Я. Сахарное сорго – перспективная кормовая культура. Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии.-2010.-№3.

2. Герасименко Л. А. Ріст і розвиток рослин сорго цукрового за різних строків сівби та глибини загортання насіння в умовах Центрального Лісостепу України / Л. А. Герасименко // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. – 2013. – № 1 (18). – С. 76–78

3. Сторожик Л. И. Продуктивность сорго сахарного как источника по производству жидкого биотоплива в совместных посевах с другими культурами. Инновации в АПК: проблемы и перспективы. 2014. № 3. С. 78–84

4. Морару Г.А. Сахарное сорго: полезное, выгодное и забытое // Молдавские вести, 2012. - №57 (1538). - С. 4.

5. Jeff Dahlberg, Janos Berenji, Vladimir Sicora and Dragana Latcovic. Assesing sorghum [Sorghum bicolor (L) Moench] germplasm for new traits: food, fuels &unicue uses // Advance Access publication. - 2011. - P.86-91.

6. Усатова О.А. Переработка сорго. В кн. Время чествовать сорго. г. Ростов на Дону: ЗАО «Росиздат», 2008. - С. 9-19.

7. Нокербекова Н.К. Қант құмайының (Sorghum saccharatum Pers.) өнімділігіне және сапасына азотпен ҥстеп қоректендірудің әсері. Философия докторы ( PhD) дәрежесін алу үшін дайындалған диссертация. Алматы, 2018.

8. Шепель H.A. Потенциал сорговых культур // Кукуруза и сорго. - 1993. - № 1. - С.4-6.

9. Вавилов Н.И. Ботанико-географические основы селекции - М., 1935. –55 с.

10. Удольская Н.Л. Введение в биометрию. - Алма-Ата: Наука, 1976. - 72 с.


Review

For citations:


Tleu A.Zh., Umarova A.A., Kirshibaev E.A. TOXIC EFFECTS OF NACL ON BIOPARAMETRIC INDICATORS OF SOME VARIETY OF SORGHUM SACCHARATUM (SORGO SACCHARATUM PERS.). Bulletin of Kazakh National Women's Teacher Training University. 2019;(1):19-24. (In Kazakh)

Views: 412


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2306-5079 (Print)