Preview

Қазақ Ұлттық Қыздар Педагогикалық Университетінің Хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ҚАНТ ҚҰМАЙЫНЫҢ (SORGO SACCHARATUM PERS.) КЕЙБІР СОРТТАРЫНЫҢ БИОПАРАМЕТРЛІК КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ NaCl–ДЫҢ УЛЫ ӘСЕРІ

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада қант құмайының Порумбень-7 және Қазақстан-20 сорттарының өсіп-дамуына тұздың (NaCl) улы әсері зерттелді. Тұздың жоғары концентрациясында өсімдіктіктің сабағының ұзарып өсуі нашарлап, тамыры жүйесі мүлдем түзілмей, эндоспермдағы қор затының жұмсалу дәрежесі де азайды. Тәжірибе нәтижелерінен анықталғандай, Қазақстан-20 сортына қарағанда Порумбень-7 сорты тұзға төзімділігімен ерекшеленді. Тұздың (NaCl) әртүрлі концентрациялары өсімдіктің жеке мүшелерінің өсуіне және өсімдіктің жеке мүшелерінің құрғақ биомасса жинақтау көрсеткіштеріне де әсер етті.

Авторлар туралы

Ә. Ж. Тілеу
Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
Қазақстан

«6M011300-Биология» 2-курс магистранттары

Алматы



А. А. Умарова
Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
Қазақстан

«6M011300-Биология» 2-курс магистранттары

Алматы



Е. А. Кіршібаев
Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
Қазақстан

б.ғ.қ қауымдастырылған профессор м.а

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Пигорев И.Я. Сахарное сорго – перспективная кормовая культура. Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии.-2010.-№3.

2. Герасименко Л. А. Ріст і розвиток рослин сорго цукрового за різних строків сівби та глибини загортання насіння в умовах Центрального Лісостепу України / Л. А. Герасименко // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. – 2013. – № 1 (18). – С. 76–78

3. Сторожик Л. И. Продуктивность сорго сахарного как источника по производству жидкого биотоплива в совместных посевах с другими культурами. Инновации в АПК: проблемы и перспективы. 2014. № 3. С. 78–84

4. Морару Г.А. Сахарное сорго: полезное, выгодное и забытое // Молдавские вести, 2012. - №57 (1538). - С. 4.

5. Jeff Dahlberg, Janos Berenji, Vladimir Sicora and Dragana Latcovic. Assesing sorghum [Sorghum bicolor (L) Moench] germplasm for new traits: food, fuels &unicue uses // Advance Access publication. - 2011. - P.86-91.

6. Усатова О.А. Переработка сорго. В кн. Время чествовать сорго. г. Ростов на Дону: ЗАО «Росиздат», 2008. - С. 9-19.

7. Нокербекова Н.К. Қант құмайының (Sorghum saccharatum Pers.) өнімділігіне және сапасына азотпен ҥстеп қоректендірудің әсері. Философия докторы ( PhD) дәрежесін алу үшін дайындалған диссертация. Алматы, 2018.

8. Шепель H.A. Потенциал сорговых культур // Кукуруза и сорго. - 1993. - № 1. - С.4-6.

9. Вавилов Н.И. Ботанико-географические основы селекции - М., 1935. –55 с.

10. Удольская Н.Л. Введение в биометрию. - Алма-Ата: Наука, 1976. - 72 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Тілеу Ә.Ж., Умарова А.А., Кіршібаев Е.А. ҚАНТ ҚҰМАЙЫНЫҢ (SORGO SACCHARATUM PERS.) КЕЙБІР СОРТТАРЫНЫҢ БИОПАРАМЕТРЛІК КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ NaCl–ДЫҢ УЛЫ ӘСЕРІ. Қазақ Ұлттық Қыздар Педагогикалық Университетінің Хабаршысы. 2019;(1):19-24.

For citation:


Tleu A.Zh., Umarova A.A., Kirshibaev E.A. TOXIC EFFECTS OF NACL ON BIOPARAMETRIC INDICATORS OF SOME VARIETY OF SORGHUM SACCHARATUM (SORGO SACCHARATUM PERS.). Bulletin of Kazakh National Women's Teacher Training University. 2019;(1):19-24. (In Kazakh)

Қараулар: 411


ISSN 2306-5079 (Print)